top of page

Vad är ridterapi?

Ridterapi är en målmedveten rehabilitering som genomförs tillsammans av en ridterapeut och en terapihäst utbildad för uppgiften.

​

Ridterapi är en holistisk och funktionell form av rehabilitering, där klienten, hästen och ridterapeuten samarbetar för att uppnå individuellt uppsatta mål för att stöda rehabiliteringsprosessen.

​

I Finland är ridterapi en del av medicinsk rehabilitering som utförs av en ridterapeut som har genomgått en 3-årig utbildning godkänd av Finlands Ridterapeutförbund.

​

Beroende på klienten, fokuserar ridterapin på t.ex. motoriska, funktionella, pedagogiska och psykologiska mål. Ridterapin används för att stöda och förstärka kontroll av kropp, funktion samt sinnesställ. 

 

OBS! Ridterapi är rehabilitering där målet är att stödja klienten i de utmaningar som vardagen hämtar med sig, inte att lära sig rida.

Ridterapi ska inte förväxlas med handikappridning, där ridning utövas inom ramen av klientens skada eller begränsningar.

​

Ridterapeututbildning:

Minst yh.examen (210 sp) inom social- eller hälsovårdsområdet.

Minst två års arbetslivserfarenhet (heltid) inom det egna yrket te.x. fysioterapi.

Starka grundkunskaper inom hästhantering samt goda ridkunskaper.

 

Vad bygger sig ridterapi på?

 

Rörelse

En hästs rörelse påverkar människan genom sensoriska- och motoriska sinnessystemen. Dessa förnimmelser förbättrar medvetenheten om våra egna kroppar, vilket förbättrar planering och skicklighet i rörelser.

 

Ridterapi utförd i stallmiljö, möjliggör också stor variation för luktsinne, hörsel och syn.

 

Samspel

När hästen går, överför den cirka 100 flerdimensionella, symmetriska och rytmiska rörelseimpulser till ryttaren per minut, vilket skapar ett gångliknande rörelsemönster för ryttaren som sitter på ryggen.

Hästens värme och rörelse ger en fysiologiskt korrekt avslappnande effekt för muskler med t.ex. hög muskeltonus.

​

Att ha att göra med en häst är en motiverande upplevelse som aktiverar efektivt klienten inom rehabiliteringsprocessen. Många barn som inte kan eller har svårt att koncentrera sig på vanlig fysioterapi har ofta nytta av ridterapi eftersom stallmiljön och hästen ökar motivationen för uppgifterna och därmed gör terapin mera meningsfull.

 

 

 

Ridterapi för att stödja fysisk funktion

Ridterapi kan rekommenderas för att främja sitt- och stående balans, huvud- och kroppskontroll samt grov motorik.

Forskningsdata tyder på att ridterapi förbättrar balansen, grovmotoriken och rörligheten, dvs funktionaliteten, hos barn med lätt till måttlig fysisk funktionsnedsättning samt spastisk CP-handikapp.

 

Mental rehabilitering

Ridterapi används också för att stödja rehabilitering som främjar psykisk hälsa. Detta framhäver hästens inneboende känslighet som läsare av känslotillstånd och dess förmåga att agera som en spegel och tolkare av känslor och beteenden.

​

 

 

Nedan finns en lista med fysiska och psykiska begränsningar då ridterapi inte rekomenderas. Varje klients fysiska och psykiska tillstånd för att delta i ridterapi utvärderas dock alltid separat, så ifall något av dessa nedan förekommer, kontakta för närmare info.

-Barnet eller ungdomen är allergisk mot djur/hästar och/eller har tidigare haft en allergisk reaktion.

- Stark rädsla för hästar

-Större risk för frakturor på grund av osteoporos

- Känslighet i höftlederna samt ökad luxations risk

-Svåra o kontrollbara dystoniska rörelser

-Obalanserad epilepsi

-Dålig eller fattande kontroll över huvudställning (exlusive bar under 20kg)

​

-EFT Liekki Oy har också en maxviktsgräns på 75 kg för kunder av säkerhetsskäl.

bottom of page